Kinepraktijk Kilian

Velodroomstraat 23

2200 Herentals


Bobath

Het Bobath-concept is een therapie die zich richt op problemen met de controle van houdingen en bewegingen. Het Bobath-concept is ook een ideale aanpak voor mensen met Parkinson, Multiple Sclerose (MS), Cerebraal Vasculaire Aandoening (CVA) en CranioCerebellair Trauma (CCT).

 

De oorzaak ligt meestal niet op het niveau van de spieren of de gewrichten, maar op het niveau van het centrale zenuwstelsel. Dat uit zich vaak in een gebrek aan selectiviteit van de bewegingen. Afhankelijk van de kwaliteit van de tonus (spierspanning), de aard van de pathologische bewegingen en de plaats van het neurologisch letsel spreekt men over spasticiteit, athetose, ataxie, hypertonie, hypotonie, dystonie, quadriplegie, hemiplegie,...

 

Voor kinderen met Cerebral Palsy (CP) zal de pathologie tijdens het opgroeien meer op de voorgrond treden. Daarom is een vroegtijdige therapeutische aanpak belangrijk. Dit ter preventie van geassocieerde problemen zoals spierverkortingen en contracturen. De behandeling is tevens noodzakelijk om het maximaal mogelijke motorische potentieel te stimuleren en de cognitieve ontwikkeling te begeleiden.

 

De therapie heeft als doel de spierspanning te optimaliseren. Zo kan het kind zijn bewegingen beter leren aanvoelen en aangepaste bewegingspatronen leren kennen zoals de opricht-, evenwicht- en steunreacties. Door deze ervaringen te herhalen wordt het kind functioneler in zijn omgeving.

 

www.bobath.be